Testissä Polar FT 80 ja S1 juoksusensori. (Anton)

Minulta on kysytty useaan otteeseen mitä sykemittaria suosittelen/mikä kannattaa hankkia.

Jos olet satunaiskäyttäjä ja epävarma kuinka kova treenikaveri sykemittari tulee olemaan niin osta aluksi halpa. Esim Karhu Active maksaa n. 39€ ja kertoo käyttäjälleen tärkeimmät tiedot eli kalorikulutuksen ja sykkeet.

Jos haluat panostaa kunnolla ja aiot tehdä sykekellosta personal trainer -henkisen treenikaverin on valintoja monta.
Itselläni on vain Polarin kelloista kokemusta mutta jos hankin muita/uusia leluja tai saan niitä lainaksi niin tulen blogissa arvioimaan niitäkin.

Nyt arvostelussa Polar FT 80 ja siihen yhteensopiva S1 juoksusensori.

Laitteet
Aloitan itse sykemittarilla. Plussaa annan heti siitä että sykesensori, eli “namikka” on vyöstä irroitettavaa mallia ja että sykevyön sensoripinta ei ole karkea niinkuin vanhoissa Polarin vöissä…tämä vähentää hankausta ja esimerkiksi puolimaraton (n. 2h ajassa) ei aihettanut pahempaa jälkeä ihossa tai ihon rikkoutumista.

Miinusta siitä että uusi sykevyö ei ole enää koneessa pestävä vaan se on ainoastaan käsinpestävä.

Sykemittari ja Sykevyö
Sitteen kelloon/sykemittariin. FT 80 on kevyt ja suhteellisen huomaamaton. Kuminen pinta ei pahemmin hankaa mutta voi aiheuttaa ihossa punaisuutta/ärtymistä jos kelloa pitää koko päivän ranteessa. Lähes kaikissa sykemittareissa on tosin sama “ongelma” joten en voi materiaalivalinnasta Polaria syyttää.

Kellossa on paljon toimintoja; voit tehdä kuntotestin joka mittaa keuhkokapasiteetin (VO max), voit valita useasta valmiista kunto-ohjelmasta (esim. Rasvanpoltto) ja voit seurata viikottaisia/päivittäisiä yhteenvetoja treeneistä. Tekno-velhot voivat jopa hyödyntää Polarin ilmaista treenipäiväkirjaa netissä (polar.fi). Itse käytän pääosin sykemittaria kaksijakoisesti: viikottaiset yhteenvedot (syke, sykealueet, poltetut kalorit, poltettu rasva, treenien yksittäiset kestot ja yhtenäinen aika). Sekä reaaliaikainen seuranta.

Reaaliajassa käytäjä voi seurata sykettä, sykealuetta, treenin kestoa ja kaloripolttoa. Jos käyttäjältä löytyy S1 juoksunopeussensori, voi lisäksi seurata juostua/käveltyä matkaa ja sen hetkistä nopeutta (km/h).

Kello, näkymät
Treenatessa realiajassa voi vaihdella näkymää. Vaihtoehdot ovat:
Syke, sykealueet + syke, kellonaika + poltetut kalorit ja kuljettumatka + hetkellinen nopeus (näyttää nollaa ilman S1 sensoria).
Jokaisessa näkymässä pyörii ajanotto kellon yläreunassa jotta tietäisit missä mennään.
Periaatteessa sis ihan hyvää mutta itse jäin kaipaamaan kahta asiaa: 1. Keskinopeuden näyttöä sekä 2. näkymää jossa näkyy pulssi ja kellonaika… toki jos HeartTouch toiminto on päällä niin saat kellonajan näkymiin tuomalla kellon lähelle sykevyötä mutta silti kaipasin k.o. näkymää.

OwnZone
Tämä on toiminto joka tekee kellosta “personal trainerin”. Voit valita esim. Punttiohjelman…tehdessä treeniä kello esim. kertoo sinulle koska tauko on ohi.
Kellosta löytyy myös muita treeniohjelmia ja jos rekisteröityy polarpersonaltrainer.com sivustolle on kello loisto apuväline aloittelijoille motivaattorina sekä kovan luokan treenaajille “tallennuskoneena” jotka haluavat seurata sykkeitä, treenimuotoja tai kerätä muuta dataa.

Kunka FT 80 pärjää käytössä?
Puran kokemuksiani sykemittarista lajien/treenimuodon mukaan. OwnZone ohjelmia en ole oikeastaan viime kahden vuoden aikana (eli omistussuhteen aikana) käyttänyt juurikaan. Muutamaa ohjelmaa kokeilin ja perus ok on käyttökommenti. Itse kun kuulun siihen käyttäjäkategoriaan jonka filosofia on “syke kello on hyvä renki mutta huono mestari”, niin se vähentää valmisohjelmien käyttöä. Lisäksi haluan tässä ja nyt painottaa että en ole ammattiurheilija ja että nimenomaan juoksu (joka on ehkä se laji johon sykekello parhaiten soveltuu) ei ole lähellä sydäntäni.

Juoksu
FT 80 on ihan hyvä juoksukaveri, etenkin paritettuna S1 sensorin kautta. Kello ei tue Bluetooth sykemittaajaa joten ikävä kyllä laitetta ei voi älypuhelimen kanssa parittaa. Toki jos haluaa säästää 100€ niin voi jättää S1 namikan ostamatta, käyttää kelloa kalorilaskuri/sykemittaajana ja laittaa älypuhelimen jossa matka & nopeusseuranta taskuun.
Itseasiassa jopa suosittelen tätä ratkaisua koska S1 on suht. Epätarkka ja minulle tärkeä ominaisuus, keskinopeuden mittaminen uupuu.
Eli minun suositus: FT 80 + SportsTracker, Nike+ tai endomondo.

Kellossa vaivana Polarin vakio viat: syke katoaa silloin tällöin (etenkin sprinteissä) ja nopeus katoaa koska S1 signaali on heikko tai muuten vaan ei jaksa keskustella kellon kanssa.
Sopii käytettäväksi lenkille ja 1/2 marathon menettelee. Täys maratoniin en laittanut enkä laittaisi sykevyötä koska ihe ei takuulla rikkoutumattomana siitä rääkistä pärjäisi. S1 + kello -ratkaisu toimi mutta sain kalibroida kymmenien kertaa juoksun aikana.

Spinnng & Pyöräily
Toimii niinkun pitäkkin. Joskus saatta syke kadota tai näyttää 200bpm (vaikka vasta hidas alkulämpö meneillä). Syketasojen seuranta auttaa treenin rakenteen säätämistä kesken treenin joten siitä plussaa.

Bootcamp, Step, Bodyattack, CrossFit
Toimii ok mutta ei se superhyvä ole. Syke katoaa usein (rajut liikkeet) ja näyttää välillä ihan mitä sattuu. Lopputuloksena kalorikulutus & sykealueet “sinne päin”.

Salitreeni, core, body, pump
FT 80 soveltuu näihin ehkä parhaiten jos halutaan luotettavaa tietoa treenistä. Syke ei katoa läheskään yhtä usein kuin rajummissa lajeissa.

Yhteenveto
Ollakseen 2 vuotta vanha malli on FT 80 ihan ok. Hinta (220€) on mielestäni laatuun nähden turhan korkea. Varsinkin jos OwnZone toiminnoille ei ole suurta tarvetta.
Ostaisinko tänä päivänä? Ehkä, jos olisi alennuksessa hintaan 130€. Muotoilu on loistava ja FT 80 kehtaa käyttää “siviilissä”.

S1 Sensori. Tämä tuote on tämänpäivän Gps kellojen ja älypuhelin + seurantaohjelma -settejen arjessa täysin turha. Tullessaan markkinoille oli namikka ihan pätevä hankinta ja yhdistettynä FT 80 antoi tietokoneeseen kytkettynä jopa nopeuden koko treenin ajalta, jaettuna ihan sekuntti tasolle.M
utta nykyään on aika mennyt tästä lisälaitteesta ohi. Jatkuva kalibroinnin tarve, tietokoneeseen paritus tarkan raportin saamiseksi ja patterien lyhyt elinikä tekee tuottesta turhakkeen.
Lisäksi hinta on aivan älytön. 100€! Siihen hintaan saat vaikka Samsung Gio älypuhelimen johon voi ladata seurantaohjelman, ihan ilmaiseksi.
Jätä hyllyyn.

Loppulauseena voin sanoa että aloittelijalle joka ei halua/jaksa halvemman kellon antamaa dataa analysoida ja rakentaa treeniohjelmaa “käsin” voi tämä kello olla pätevä hankinta. Myös tositreenaaja joka ei halua/tarvitse GPS ja nopeusseuranta ominaisuuksia voi hyötyä kellon keräämästä datasta ja siitä että USB liitännäisen laitteen avulla saat sekunneissa ladattua treenidatan polarin sivustolle.
Myös kellon sisäiset raportit saavat minulta kiitosta. Käyttäjä voi lukea tarpeellista ja tarpeetonta tietoa treenistään, päivä ja viikkotasolla.

Itse todennäköisesti hankkisin jonkun muun kellon jos pitäisi tänään ostaa. Joko Garmin tai Suuntob-merkkisen GPS integroidun kellon bluetooth sykevyöllä, tai NewWell sykemittarin joka mittaa sykkeen ilman sykevyötä ja toimii samalla älykellona (Android sisäänrakennettu).

Toivottavasti arvostelusta oli apua….ja kuten sanoin näitä tulee lisää kunhan saan ostettua uusia laitteita tai lainaksi sykemittareita jostain.

Alla kuva kellosta ja sensorista.
-Anton
image
image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s